Здравеопазването е перспективна област за приложение на изкуствения интелект (снимка: CC0

...
Здравеопазването е перспективна област за приложение на изкуствения интелект (снимка: CC0
Коментари Харесай

Медицински AI чатбот навлиза в болниците 


Здравеопазването е перспективна област за приложение на изкуствения интелект 
(снимка: CC0 Public Domain)

Чатботовете с изкуствен интелект направиха възторг в последните месеци. AI технологията навлиза бързо в разнообразни области – финанси, медии, разработка на програмен продукт. Но забавното занапред предстои…  

Med-PaLM 2, медицинският AI чатбот на Гугъл, минава проби в Mayo Research Clinic и други здравни заведения в Съединени американски щати, заяви The Verge. Този инструмент, предопределен да дава отговор на въпроси в региона на медицината, може да бъде изключително потребен в страни с стеснен достъп до здравни услуги. Въпреки някои проблеми с точността, Med-PaLM 2 демонстрира обнадеждаващи резултати. 
още по темата
Med-PaLM 2 е трансформация на PaLM 2, който беше разгласен на конференцията Гугъл I/O през май тази година. PaLM 2 е езиковият модел в сърцето на чатбота с изкуствен интелект Гугъл Bard – отговорът на интернет колоса на ChatGPT. 

Според вътрешнофирмена връзка, на която се базира Уолстрийт Джърнъл, Гугъл счита, че обновеният AI модел може да бъде изключително потребен в страни с „ стеснен достъп до опазване на здравето “. Med-PaLM 2 е подготвен върху деликатно селекциониран набор от образци и демонстрации, основани и предоставени от медицински специалисти, което го прави по-ефективен в диалозите за здравето на пациентите от стандартните AI чатботове като Bard, Bing и ChatGPT. 

Изследване на интернет компанията демонстрира, че Med-PaLM 2 към момента е изправен пред някои проблеми с точността, които разработчиците към този момент са се научили по какъв начин да вземат решение в огромни езикови модели. По време на изследването лекарите са разкрили повече грешки и неуместна информация в отговорите, предоставени от Гугъл Med-PaLM и Med-PaLM 2, в сравнение с в отговорите на други лекари. 

Въпреки това, в съвсем всеки различен аспект, като мотивиране с причини, отговори, подкрепени с консенсус, и липса на признаци за недоумение, Med-PaLM 2 демонстрира резултати, сравними с тези на същинските лекари. Пациентите, тестващи Med-PaLM 2, могат да управляват своите медицински данни, които са криптирани и даже Гугъл няма достъп до тях. 

Med-PaLM 2 към момента е в ранен стадий на разработка, прецизира старши шефът по проучванията в Гугъл – Грег Корадо. Въпреки че не би желал това да стане част от „ здравното пътешестване “ на личното му семейство, което включва всичко от първото посещаване при доктор и диагноза до лекуване, рехабилитация и следене, той има вяра, че Med-PaLM 2 „ уголемява 10 пъти повече капацитета на AI в опазването на здравето “. 

Може да се каже, че медицинският AI чатбот на Гугъл е забележителна крачка напред в областта на опазването на здравето. Въпреки някои проблеми с точността, открити в изследванията, общите резултати демонстрират, че този инструмент може да бъде ефикасен, изключително в страни, където достъпът до здравни услуги е стеснен. Гугъл ще продължи да тества Med-PaLM 2, с цел да обезпечи по-голяма акуратност на диагнозите и сигурност за пациентите. 
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР